Rabu, 11 November 2020

MP Pas sudah mula kritik Najib? ‘Sokongan bersyarat BN ibarat hikayat Puteri Gunung Ledang'

 Ahmad Fadhli Shaari (PAS - Pasir Mas) menyifatkan ‘sokongan bersyarat’ BN terhadap Belanjawan 2021 yang dinyatakan oleh bekas perdana menteri Najib Razak semalam ibarat hikayat Puteri Gunung Ledang.

Dia juga berpendapat, amat janggal untuk ahli parlimen Pekan mengenakan sokongan bersyarat seperti itu.

“Sedikit berbeza dengan ahli parlimen lain, saya rasa meletakkan syarat sokongan supaya kerajaan meluluskan pengeluaran kumpulan wang simpanan pekerja (KWSP) Akaun 1 dan lanjutan automatik moratorium agak janggal kerana ia tiada keperluan dalam Belanjawan 2021 ini.“Saya rasa ia seperti (hikayat) Puteri Gunung Ledang yang meminta Sultan Melaka membuat jambatan, hidangan nyamuk sekian sekian namun bukan bertujuan untuk terima pinangan tetapi petanda untuk tolak pinangan itu,” katanya.

Dia berkata demikian semasa sesi perbahasannya bagi Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2021 dalam Dewan Rakyat hari ini.

Semalam, Najib berkata, sokongan BN terhadap Belanjawan 2021 kali ini adalah sokongan bersyarat, kerana, Umno masih menuntut kerajaan supaya melanjutkan moratorium selama enam bulan dan membenarkan pengeluaran one-off hingga RM10,000 daripada Akaun 1 KWSP.

Sementara itu, Ahmad Fadhli juga menyambut baik pembentangan Belanjawan 2021 yang menyebut bahawa moratorium kali ini akan dilakukan secara bersasar.

Dia berpendapat keadaan seperti itu dapat mengelakkan pembaziran, membantu sektor perbankan serta dapat meningkatkan ekonomi negara.

“Walaupun kita yakin ramai perlukan moratorium tetapi saya lebih yakin ada yang tidak memerlukan (moratorium) kerana data kerajaan ada mencatatkan ketidakperluan beberapa golongan untuk lanjutan itu,”katanya lagi.

Namun dia mencadangkan agar proses dokumen lanjutan moratorium itu tidak terlalu leceh dan memudahkan golongan bersasar itu.

“Jangan payahkan dengan beberapa dokumen dan pelbagai proses bankrasi. Ini pendirian saya untuk nyatakan isu moratorium,” katanya.

Menerusi pembentangan Belanjawan 2021 Jumaat lalu, kerajaan mengumumkan bahawa pengeluaran simpanan KWSP daripada akaun 1 hanya boleh dibuat secara bersasar sebanyak RM500 sebulan dengan jumlah sehingga RM6,000 untuk 12 bulan.

Malah, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin juga menegaskan pengeluaran dari akaun 1 KWSP akan disasarkan untuk mereka yang dalam kesulitan sahaja.

Namun terdapat segelintir ahli parlimen dari kerajaan mahupun pembangkang menggesa kerajaan agar melanjutkan moratorium secara pukal lagi enam bulan dan pengeluaran akaun 1 KWSP sehingga RM10,000.

https://www.malaysiakini.com/news/550428?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Pencemaran sungai berulang, kerajaan Selangor menyusahkan rakyat

 KUALA LUMPUR – Apa makanya kalau hukuman ditingkatkan menerusi pelbagai pindaan akta, tetapi pada masa sama pencemaran terus berlaku, kata Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Ahmad Yunus Hairi.

Beliau berkata, pencemaran yang berlaku di Sungai Selangor semalam sehingga henti tugas di Loji Rawatan Air (LRA) Rantau Panjang, membuktikan kegagalan kerajaan negeri mengawal kegiatan yang menjejaskan sumber air.“Gagal mengawal pencemaran Sungai Selangor yang menjadi sumber air mentah untuk dirawat bagi kegunaaan 1.2 juta akaun, sekali lagi membebankan rakyat yang tidak berkesudahan.

“Mana pemantauan 24 jam, mana dron pemantau dan langkah-langkah kawalan?,” soal beliau dalam kenyataannya hari ini.

Semalam, LRA Fasa, 1, 2, 3 dan Rantau Panjang telah dihenti tugas antara jam 12.20 hingga 12.45 tengah hari disebabkan oleh pencemaran bau seakan pelarut telah dikesan di Sungai Selangor.

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) mengesahkan perkara itu sambil memaklumkan bau telah dikesan sekitar 8 TON di LRA Rantau Panjang

Dr. Ahmad Yunus mendesak kerajaan negeri menyiasat secara terperinci dan tidak menuduh secara sembarangan, termasuk unsur sabotaj serta menuduh IWK sebagai punca secara melulu.

“Rakyat mahukan air pili di rumah-rumah, bukan mengangkat air lagi,” katanya. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/11/11/pencemaran-sungai-berulang-kerajaan-selangor-menyusahkan-rakyat/

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...