Jumaat, 20 November 2020

Umno perlu sedar diri kata Annuar Musa

KUALA LUMPUR –  “UMNO kena sedar diri.”

Itu adalah pendapat Tan Sri Annuar Musa dalam Wawancara Cepumas bersama Shahril Hamdan.

Menurut beliau, penyatuan 3 parti besar Melayu iaitu UMNO, PAS dan BERSATU adalah formula terbaik untuk memenangi PRU15.UMNO tidak boleh bergerak secara solo dalam menghadapi PRU15 kerana PAS sudah menyatakan pendirian mereka untuk bersama sama Bersatu dan UMNO. Prinsip yang dipegang adalah, “Memperkukuhkan Muafakat Nasional, Pertahankan Perikatan Nasional.” Pendirian ini dinyatakan dalam mesyuarat Muafakat Nasional ketika ditanya oleh Annuar sendiri.

PAS sendiri sudah menjadi ahli Perikatan Nasional.

Annuar menambah, dasar parti UMNO yang jelas adalah “No Anwar, No DAP.” Beliau memegang prinsip ini kerana ia telah dipersetujui oleh Biro Politik, MKT dan juga Jawatankuasa MN.

Menurut Annuar, UMNO perlu kembali ke landasan perjungan mereka iaitu menyatupadukan umat Melayu seperti tahun 1946.

UMNO perlu sedar diri bahawa tanpa PAS, mereka sukar untuk menang semula. Bagaimanapun PAS perlu sedar diri bahawa tanpa UMNO, mungkin Kedah pun akan terlepas dari tangan mereka. PPBM perlu sedar diri bahawa tanpa PAS dan UMNO, mereka akan pupus selama-lamanya.

Annuar juga mempersoalkan kenapa perlu mendesak Perdana Menteri membuat rombakan kabinet sekarang setelah 8 bulan Perikatan Nasional menjadi kerajaan. Menurutnya, UMNO sepatutnya berunding sebaik baiknya jawatan dalam kerajaan sebelum membentuk kabinet.

Bagaimanapun, beliau bersetuju sekiranya UMNO diberi jawatan kanan seperti Timbalan Perdana Menteri, tidak kiralah Presiden atau wakil dari UMNO menjawat jawatan tersebut. – Malaysia Unfold

https://malaysia-news.my/umno-perlu-sedar-diri-annuar-musa/?preview=true

PRU15: PAS tak kerjasama dengan Umno jika tanpa Bersatu - Annuar

 Umno kini tidak lagi ada pilihan untuk bertanding dalam PRU akan datang hanya bersama PAS sebagai sekutu, seperti rancangan awalnya dahulu, menurut setiausaha agung BN Annuar Musa.

Katanya, ini memandangkan PAS bertegas bahawa Umno mesti turut menjadi rakan sekutu dengan Bersatu.

“Dalam kajian kita, Umno dan PAS ada kekuatan sendiri dan memang boleh menang (dalam PRU akan datang).“Tapi tanya PAS, adakah PAS boleh menerima idea hanya Umno dan PAS dan tinggalkan Bersatu?

“Pilihan ini tidak wujud. […] PAS berpegang pada dasar Umno, PAS dan Bersatu hendaklah bersama,” katanya dalam temu bual bersama Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan malam tadi.

Annuar mendakwa PAS menyatakan pendirian itu dengan jelas dalam mesyuarat Muafakat Nasional (MN) Rabu lalu.

Selepas kerjasama antara Umno dan PAS membuahkan kemenangan di beberapa PRK selepas PRU 2018, kedua-dua parti itu memeterai kerjasama Muafakat Nasional pada September 2019.


Penganalisis politik malah berpandangan jika Umno dan PAS berganding bahu dalam PRU akan datang, mereka mampu menyingkirkan Bersatu yang diketuai Muhyiddin Yassin dan merampas Putrajaya.


Bagaimanapun, PAS kini merupakan antara ahli Perikatan Nasional gagasan Bersatu. Usaha turut dilakukan untuk membawa Bersatu dalam Muafakat Nasional secara rasmi.


Umno bagaimanapun dilihat berselisih dengan Bersatu apabila parti itu mendakwa tidak mendapat layanan dan penghormatan sewajarnya sebagai parti terbesar dalam gabungan PN yang membentuk kerajaan Persekutuan.

Pun begitu, kata Annuar, naratif itu adalah rekaan semata-mata.

“Itu cerita rekaan...Separuh daripada kabinet adalah (daripada) BN...Apa benda yang kita buat dalam kerajaan kita boleh buat, dan kita boleh ambil tanggungjawab.

“Tapi mengapa nak reka cerita kita tak dilayan dengan baik?” soalnya.

Menurut Annuar, Umno telah menerima struktur kabinet tersebut ketika menyertai kerajaan pada Mac, justeru dia mempersoalkan mengapa suara tidak puas hati timbul selepas itu.

Dia turut menyifatkan Umno ada kala terperangkap dalam superiority complex (kompleks tinggi diri), dan lupa bahawa ia tewas dalam PRU lalu.

Dia berkata keputusan untuk bekerjasama dengan Bersatu adalah keputusan bersama parti itu,  dalam usaha untuk menolak kerjasama dengan presiden PKR Anwar Ibrahim dan DAP.

Berkenaan jawatan timbalan perdana menteri daripada Umno pula, dia berkata parti itu harus jelas sama ada tuntutan itu dibuat mewakili parti atau untuk kepentingan individu tertentu.

Soalnya, apakah Umno mahu Muhyiddin mungkir janji untuk tidak melantik pemimpin yang berdepan tuduhan rasuah di mahkamah dalam kerajaan, atau apakah ia mahu mengabaikan pendirian presiden Ahmad Zahid Hamidi untuk membersihkan namanya di mahkamah.

“Kalau tak mahu semua itu, bagitahulah demikian,” katanya.

https://www.malaysiakini.com/news/551759

[Gempar] Tinggal saya seorang – Tun M luah rasa sedih kehilangan kawan-kawan

 KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkongsi rasa sedih apabila kawan-kawan seperjuangan beliau satu masa dulu kini telah meninggal dunia.

Yang terbaharu, Khalid Julong yang meninggal dunia pada 18 November yang disifatkan oleh Dr Mahathir telah menamatkan satu generasi pejuang Melayu.Mengimbau kenangan bersama Khalid, pemimpin veteran yang kini menjangkau usia 95 tahun berkata, mereka berkenalan dan berdamping dalam arena politik apabila tamat Perang Dunia Kedua.

“Kami berada dalam Saberkas, sekumpulan anak Melayu yang memiliki kesedaran akan bangsanya.

“British merancang untuk rampas negeri-negeri Melayu untuk dijadikan tanah jajahan mereka. Malayan Union akan tamatkan kewujudan orang Melayu dengan Tanah Melayu mereka,” katanya dalam catatan di laman blog beliau dan turut dikongsi di media sosial.

Dr Mahathir menyenaraikan beberapa nama kawan seperjuang beliau iaitu Khalid, Azahari Taib, Khir Johari, Khir Pa’ Awang, Hj Taha, Chegu Senu dan lain-lain yang semuanya sudah tidak ada.

“Tinggal saya seorang. Saya sedih. Semua mereka kawan lama. Saya kesunyian. Saya berdoa roh arwah Khalid Julong akan dirahmati Allah SWT,” katanya.

Dalam satu catatan pada 16 Oktober tahun lalu, Dr Mahathir berkata: “Sahabat lama saya semua dah meninggal kecuali 2 orang Khalid Julong dan Osman Kuda..umur pun 90an juga. Sorang masih jadi bilal di masjid sorang lagi dah tak berapa sihat.” – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2020/11/19/tinggal-saya-seorang-tun-m-luah-rasa-sedih-kehilangan-kawan-kawan/?fbclid=IwAR2HePr46vBI6BYNZGq-ioYLBTwKHgSvrz_slUguSsXM3u8LPyYLK-guGSE

[Hot!] Jangan anggap PN kerajaan yang lemah – Razali

 KUALA LUMPUR – Jangan menganggap Perikatan Nasional (PN) sebagai satu kerajaan yang lemah atau tidak berwibawa. Ini kerana kerajaan PN tela...