Sabtu, 21 November 2020

MN guna Langkah Semenyih tawan semula Selangor

 KUALA SELANGOR: Muafakat Nasional (MN) Selangor akan menjadikan ‘Langkah Semenyih’ sebagai semangat utama bagi menawan semula negeri ini pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) nanti.

Pendekatan itu berlandaskan kejayaan Barisan Nasional (BN) yang berjaya merampas kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih pada Pilihan Raya Kecil (PRK), Mac tahun lalu.Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Tan Sri Noh Omar berkata, perkara itu membuktikan pengundi termasuk bukan Melayu kini turut sudah mula memberi sokongan kepada MN.

“Kita kini perlu menarik pengundi bukan Melayu sekurang-kurangnya 20 peratus dan mengekalkan 51 peratus pengundi Melayu untuk menyokong MN.

“Antara punca UMNO kalah adalah undi orang Melayu berpecah kepada tiga termasuk melibatkan Pakatan Harapan. Sudah tiba masanya pengundi Melayu tidak lagi boleh berpecah sekaligus memastikan kemenangan pada PRU-15,” katanya.

Terdahulu, Noh yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang menerima permohonan menyertai UMNO daripada bekas Ketua Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tanjong Karang, Mohd. Azmil Misman dan bekas Ketua Srikandinya, Hanisa Rojil. 

Untuk rekod, pada PRK DUN itu, BN menerusi calonnya, Zakaria Hanafi menang selepas meraih 19,780 undi menewaskan PH (17,866) Parti Sosialis Malaysia (847) dan Bebas (725).

Kerusi DUN Semenyih kosong selepas kematian wakil rakyatnya, Bakhtiar Mohd. Nor, 57, akibat serangan jantung pada 11 Januari lalu di Hospital Kajang.

Bakhtiar mengalahkan wakil rakyat dua penggal di kawasan itu, Datuk Johan Abd. Aziz daripada BN dengan 23,428 undi pada PRU-14. – UTUSAN

https://www.utusan.com.my/berita/2020/11/mn-guna-langkah-semenyih-tawan-semula-selangor/

Punca utama kerana Anwar tidak menyokong saya, jadi dia pun tidak boleh jadi PM, sindir Tun M kepada Anwar

 Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad menyindir Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang gagal untuk menjadi perdana menteri walaupun selepas menyingkirkan beliau dan kumpulan Pejuang daripada Pakatan Harapan.

“Pengakuan saya untuk serah jawatan kepada Anwar selepas 6 bulan tidak diterima atau dipercayai oleh Anwar.“Rancangan yang munasabah ialah apabila Dewan bersidang, jika Pakatan Harapan mempunyai cukup bilang, (Perdana Menteri Tan Sri) Muhyiddin boleh dikalahkan semasa belah bahagi dengan pembangkang mempunyai 114.

“Apa yang berlaku ialah Muhyiddin masih dapat 112 dan tidak dapat dijatuhkan semasa perbahasan berkenaan perlucutan jawatan Yang di-Pertua Dewan. Ini bermakna Muhyiddin menang dan kekal sebagai PM. Anwar kalah dan tidak jadi PM,” terang Dr. Mahathir.

Ahli Parlimen Langkawi itu berkata, ketika Anwar sekali lagi mengisytiharkan bahawa dia sudah mendapat cukup bilangan untuk mengambil alih kerajaan, beliau telah menolak sokongan dari kumpulan Ahli Parlimen Pejuang.

Dr. Mahathir berkata, beliau kini tidak lagi mempunyai tempat dalam sebarangan perancangan yang akan diambil oleh Anwar.

“Saya dan kumpulan saya ditolak oleh Anwar kerana dia sudah dapat jumlah sokongan yang mencukupi.

“Tetapi kita semua tahu bahawa Anwar masih tidak dapat jadi Perdana Menteri. Kenyataan Anwar bahawa dia mempunyai cukup bilang didapati tidak benar. Dalam perancangan Anwar saya tidak ada tempat. Jelas setelah ketepikan saya pun Anwar tidak menang.

“Pada tahun 2008 pun, Anwar gagal. Apakah saya juga yang menghalang Anwar,” kata Dr. Mahathir dalam kenyataan terbaharu beliau hari ini.

Dalam artikel tersebut, Dr. Mahathir sekali lagi menegaskan bahawa dia tidak ada perancangan untuk menghalang Anwar untuk menjadi perdana menteri.

Menurut Dr. Mahathir, peletakan jawatannya sebagai perdana menteri pada Mac lalu tidak ada kena mengena dengan cadangan Pakatan Harapan supaya Anwar mengambil alih jawatan Perdana Menteri selepas beliau meletakkan jawatan.

“Ramai yang percaya bahawa sebabnya Anwar tidak dapat jadi Perdana Menteri ialah kerana saya menghalang.

“Benar dahulu saya berpendapat bahawa kerana sebab tertentu dia hilang kelayakan untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia. Tetapi apabila Najib menjadi kleptokrat, saya sanggup bekerjasama dengan Anwar untuk jatuhkan Najib.

“Saya tidak menentang cadangan Pakatan Harapan (PH) bahawa Anwar akan mengganti saya apabila saya letak jawatan. Tetapi belum pun sampai masanya konco-konco Anwar mendesak supaya saya letak jawatan,” jelas Dr. Mahathir.

https://suaramerdeka.com.my/setelah-ketepikan-saya-pun-anwar-tidak-jadi-pm-tun-m/

Agong berkenan Parlimen bersidang semula, tapi kenapa Putrajaya senyap, soal Najib

  PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Najib Razak menyuarakan kehairanan beliau apabila kerajaan kerana tidak memberi sebarang maklum balas...