Jumaat, 25 Disember 2020

Ezam umum akan cabar Mahathir dalam PRU depan

 Bekas senator Mohamad Ezam Mohd Nor mengumumkan akan bertanding melawan Dr Mahathir Mohamad dalam pilihan raya umum akan datang.

Katanya, dia sedia bersemuka dengan bekas perdana menteri itu sama ada di kerusi disandangnya di Langkawi atau di mana-mana tempat.“Kita tidak boleh biarkan Mahathir berjaya hancurkan reformasi lagi,” katanya yang kini bergerak melalui platform Gerakan Reformasi 98 (Gerak98).

Gerak98 merupakan platform bagi pendukung semangat gerakan reformasi 1998 yang dicetuskan oleh Presiden PKR Anwar Ibrahim selepas dipecat oleh Mahathir pada tahun 1998.

Mahathir ketika itu menjadi perdana menteri buat kali perdana dan Anwar bertindak sebagai timbalannya.

Ezam yang terkenal dengan pidato lantangnya ketika itu berkhidmat sebagai setiausaha politik Anwar.

Dia bagaimanapun pernah terlibat dengan pelbagai parti, termasuk PKR, Umno dan Bersatu, selepas itu.

Bercakap kepada Malaysiakini, Ezam juga berkata Presiden Parti Pejuang Tanah Air yang juga anak Mahathir, Muhkriz, akan turut dicabar oleh tokoh Gerak98 daripada Kedah.

https://www.malaysiakini.com/news/556464

Ku Li cadang 'kerakyatan Melayu' untuk semua kaum

 Pengerusi Lembaga Penasihat Umno Tengku Razaleigh Hamzah mencadangkan agar idea yang pernah diperjuangkan tokoh politik yang juga bekas presiden PAS, Dr Burhanuddin al-Helmy, berhubung idea negara bangsa (nasion) Melayu dapat dihidupkan semula.

Jelasnya, gagasan itu kini bermaksud semua rakyat tanpa mengira kaum dan keturunan adalah satu negara bangsa Malaysia.“Dr Burhanuddin pada ketika itu telah mengusulkan supaya kita semua rakyat di Malaya ini, tak kira apa keturunan, akan dinamakan Melayu.

“Kerana kita daripada gagasan Nusantara ini yang sudah jadi Tanah Melayu, wajar difikirkan semula, bahawasanya kita ini adalah orang Melayu,” katanya.

Razaleigh juga memberikan contoh negara bangsa (nasion) Indonesia yang hanya menggunakan satu nama kerakyatan sebagai identiti kebangsaan yang tidak mengira kaum atau keturunan.

“Kita pun (boleh lakukan sebegitu), supaya takkan ada lagi pertikaian antara kaum.

“Saya rasa tak ada apa yang hendak direbutkan. Sama-sama boleh dikongsi,” katanya dalam bual bicara Minda Profesor Negara Mengenai Masa Depan Malaysia di Kajang hari ini.

Burhanuddin merupakan pemimpin parti politik Melayu pertama selepas perang dunia kedua yang menuntut kemerdekaan, Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang kemudian menubuhkan gabungan sayap pertubuhan berideologi kiri Pusat Tenaga Rakyat (Putera).


Sementara itu, Kesatuan Malaya Demokratik (MDU) di Singapura dan beberapa kumpulan lain, membentuk Majlis Bertindak Bersama Se-Malaya (AMCJA) yang bersifat pelbagai kaum.

Gabungan Putera-AMCJA kemudian menggagaskan Perlembagaan Rakyat pada 1947 yang mengandungi 10 prinsip teras bagi menggantikan Malayan Union yang menimbulkan kontroversi hebat di Tanah Melayu pada tahun 1946.

Prinsip keenam Perlembagaan Rakyat menggariskan bahawa: Kerakyatan yang serata bagi semua orang yang menganggap Tanah Melayu sebagai tempat tinggal tetap dan sanggup mencurahkan kesetiaannya tanpa berbelah bagi.

Prinsip kesembilan pula berbunyi: Kerakyatan Malaya haruslah dinamakan Melayu.

Perlembagaan Rakyat terkubur apabila British mengharamkan pertubuhan-pertubuhan dalam Putera-AMCJA ketika mengisytiharkan darurat 1948.

Perlembagaan Persekutuan yang digubal hari ini dirangka oleh sebuah suruhanjaya yang dinamakan sempena nama pengerusinya iaitu seorang hakim Mahkamah Rayuan England, Lord William Reid.

Cadangan Suruhanjaya Reid diterima oleh Parlimen British pada Jun 1957 dan berkuatkuasa secara rasminya pada 31 Ogos iaitu selepas kemerdekaan.

Perlembagaan Persekutuan itu kemudian dipinda menjadi Perlembagaan Malaysia apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak lalu membentuk Malaysia.

https://www.malaysiakini.com/news/556485

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...