Isnin, 28 Disember 2020

[Untuk menang lawan Covid] Lantik Dzulkefly ketuai majlis nasional tangani Covid-19 kata MP

 Sudah tiba masanya untuk kerajaan mengambil pendekatan melibatkan keseluruhan kerajaan dan keseluruhan masyarakat memandangkan negara mecatatkan rekod tertinggi untuk kes baru Covid-19 semalam semalam.

Dengan 2,335 kes baru itu ia menjadi bukti kegagalan strategi semasa diambil kerajaan untuk mengawal lonjakan gelombang ketiga wabak Covid-19.

Malah ini menunjukkan kita tidak jauh dari unjuran Institut Ukuran dan Penilaian Kesihatan (IHME) AS yang menjangkakan 2,987 kes baru harian dicatatkan pada 1 Januari 2021 dan 5,379 jangkitan setiap hari menjelang 21 Mac 2021.Tujuan model ini adalah untuk menjadi peringatan kepada kemungkinan kes senario terburuk yang berlaku dan betapa perlunya tindakan pemulihan segera diambil supaya kita tidak terus mencatatkan lebih banyak kes.

Model IHME mengunjurkan peningkatan berterusan kes Covid-19 di Malaysia hingga pertengahan Mac 2021 dengan mencatatkan lebih 5,000 jangkitan setiap hari bermula 25 Feb 2021.

Ia meramalkan 2,987 kes Covid-19 baru direkodkan setiap hari pada 1 Januari dan meningkat menjadi 4,176 kes pada 1 Feb sebelum bertambah kepada 5,130 kes pada 1 Mac.

Trend ini dijangka meningkat hingga 21 Mac dengan 5,379 jangkitan pada hari itu sebelum menurun sedikit kepada 5,301 kes pada 1 April.

Mengikut model IHME, jumlah keseluruhan kes Covid-19 di Malaysia pada akhir Mac nanti ialah adalah sekitar 400,000 kes. Jika menjadi kenyataan ia akan menempatkan Malaysia dalam kelompok antara 30 hingga 40 negara paling tertinggi kes Covid-19 di dunia.

Kedudukan tinggi di Asia

Pada waktu wabak ini mula menular di China dulu Malaysia berada di kedudukan 50 negara lain tetapi kini kita mengatasi negara itu dengan jumlah keseluruhan sebanyak 103,900 kes.

Ia meletakkan Malaysia berada di kedudukan ke-75 berbanding negara lain di dunia sedangkan China di tempat ke 80 dengan jumlah kes keseluruhan sebanyak 86,933.

Hari ini, kita mungkin berada di kedudukan ke-74 apabila kita mengatasi Paraguay pula.

Pada 1 Jun tahun ini, indeks "jumlah kes per sejuta penduduk” di Malaysia ialah sebanyak 243. Hari ini, ia meningkat 12 kali lebih tinggi, iaitu 3,032 berbanding China yang mencatatkan 58 mengikut indeks yang sama pada 1 Jun.

Sekarang indeks itu di China meningkat sedikit menjadi 60.

Sebenarnya Malaysia mempunyai indeks jumlah kes per sejuta penduduk lebih tinggi daripada kebanyakan negara lain di Asia kecuali Singapura (9,965) dan Filipina (4,253).

Di Asia, kita mempunyai indeks yang lebih tinggi berbanding Jepun (1,691), Korea Selatan (1,090) dan Taiwan (33).

Baca seterusnya https://www.malaysiakini.com/news/556676

Pejuang, PKR letak syarat pada idea gabungan besar pembangkang

 Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan PKR meletakkan syarat berdasarkan pendirian parti berikutan keinginan Amanah ingin menyaksikan Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim bergandingan sekali lagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Menurut Timbalan Presiden Pejuang Marzuki Yahya parti itu terbuka dengan sebarang cadangan tetapi enggan menyokong sekiranya kerjasama tersebut melibatkan golongan kleptokrat.

"Pejuang juga terbuka terhadap apa-apa cadangan termasuk mahu menjalinkan kerjasama tetapi pendirian kami jelas iaitu atas matlamat untuk memastikan negara bersih dari rasuah.

"Kami tak akan beri apa-apa sokongan sekiranya ada kerjasama dengan kumpulan sama ada penyokong kleptokrat. Kita lawan rasuah dan tak nak negara hancur," katanya lapor BH Online.

Pada 26 Dis lalu, Presiden Amanah Mohamad Sabu dalam ucapan dasarnya di Konvensyen Amanah menyentuh mengenai cadangan gabungan besar antara parti pembangkang untuk menghadapi PRU ke-15.

Sementara itu Ketua Penerangan PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin pula berkata untuk merealisasikan perkara itu, perjanjian asal menyokong Anwar untuk memimpin negara seperti yang dijanjikan selepas Pakatan Harapan memenangi PRU ke-14 perlu dikotakan."Kembali kepada perjanjian asal! Mandat rakyat sewaktu PRU ke-14 jelas. Menyokong DSAI (Anwar) untuk memimpin negara selepas Dr Mahathir.

"Justeru, saya percaya Amanah boleh meyakinkan Mahathir untuk mendukung segala usaha DSAI mengembalikan semula mandat rakyat dan terus memimpin pakatan pembangkang pada waktu ini," kata Shamsul.

DAP dan Amanah sebelum ini menggesa anjakan politik baru dilaksanakan dalam pembangkang selepas kerajaan PH - yang mendapat mandat daripada rakyat pada 2018 - dijatuhkan. 

Gabungan politik besar bermakna PH menjalinkan kerjasama dengan pembangkang yang lain seperti Pejuang, Warisan, Upko, Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan Muda.

https://www.malaysiakini.com/news/556748

Pelik! Muhyiddin kata kerajaan sudah dah tak banyak duit, tetapi timbalan menteri pelancongan baru tetap akan dilantik hari ini

 Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (Star) Dee Koh Hoi dilapor akan mengangkat sumpah sebagai timbalan menteri pelancongan, ke...