Khamis, 31 Disember 2020

Takiyuddin: Tak perlu 'desak' PAS nak pilih MN atau tidak

 Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan menegaskan mana-mana pihak tidak perlu meminta parti itu "memilih sama ada hendak bersama Muafakat Nasional (MN) atau tidak."

Ini katanya kerana PAS adalah antara watak utama yang merangka dan berusaha menubuhkan MN atas dasar penyatuan ummah

"Justeru itu PAS berpandangan MN bukanlah milik eksklusif sesuatu parti atau kelompok, sebaliknya harus dibuka kepada semua kalangan yang cintakan perpaduan, keharmoniandan keadilan di dalam negara ini," jelasnya pada satu kenyataan hari ini.Takiyuddin dipercayai mengulas gesaan sesetengah pihak, khususnya daripada Umno yang mengatakan parti itu perlu memutuskan sama ada mahu bersama-sama dengan Muafakat Nasional (MN) atau Perikatan Nasional (PN) menjelang PRU 15.

Pengarah Pilihan Raya Umno Tajuddin Abdul Rahman pada 26 Disember lalu dilaporkan berkata PAS perlu membuat keputusan segera mengenai pendiriannya untuk bersama MN atau PN.

Kata Tajuddin keputusan PAS diperlukan kerana PRU-15 mungkin akan diadakan tidak lama lagi.

"Sekarang ini dia orang (PAS) belum lagi bercakap (belum) buat keputusan yang jelas. Cuma dia kata Umno pun nak bersama dengan Muafakat Nasional dan dia pun nak juga MN menerima Bersatu.

“Kita (Umno) nak PAS buat keputusan nak bersama dengan Umno dalam MN ke tidak, lekas buat keputusan sebab kita nak pilihan raya ini,” kata Tajuddin, petik Astro Awani.

Sementara itu, Takiyuddin pada hari ini juga berkata PAS mengekalkan komitmen yang mantap dalam "agenda besar MN."

Umno, PAS boleh kerjasama dengan parti lain

"Adalah jelas dari sudut pendekatan dan strategi politik tiada suatu pun halangan yang dikenakan untuk Umno daripada kekal bersama Barisan Nasional (BN) mahupun untuk PAS dari menyertai manamana gabungan atau kerjasama politik.

"Apa yang penting adalah gabungan Umno dan PAS boleh malah perlu bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mempunyai cita-cita yang sama dalam menghadapi PRU15 dengan suatu persefahaman yang jitu khususnya tiada pertembungan sesama sendiri yang menguntungkan pihak lain.

"PAS amat yakin bagi mencapai cita-cita dan hasrat ini semua pihak perlu meneroka jalan damai dan saling menerima serta hormat menghormati, bukan sebaliknya," katanya lagi.

Kenyataan Takiyuddin juga dipercayai sebagai maklum balas terhadap Ahli Majlis Tertinggi Umno Puad Zarkashi yang sebelum ini menyoal setiausaha agung PAS itu: "Apakah main kayu tiga bukan konspirasi?"

https://www.malaysiakini.com/news/557099

Tanpa saya, PH takkan dapat sokongan Melayu, kata Dr M

 Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad mendakwa blok pembangkang, Pakatan Harapan (PH) mungkin tidak dapat menarik sokongan Melayu sekiranya tidak bekerjasama dengannya pada pilihan raya umum akan datang.

Beliau mengambil contoh pembabitannya dengan PH pada 2018, yang katanya membantu menguatkan sokongan orang Melayu kepada pembangkang, lalu membawa kepada kemenangan ke atas Barisan Nasional.

“Saya bantu pembangkang menang (pada PRU-14) kerana saya tarik sokongan orang Melayu. Anda tahu DAP, yang tidak pernah peroleh lebih daripada 18 kerusi, dapat 42 kerusi disebabkan sokongan orang Melayu yang saya tarik itu.“Jadi, kalau saya diketepikan, anda akan mengetepikan sokongan orang Melayu. Anda akan kalah,” katanya dalam temubual dengan China Press.

Pakatan Rakyat (PR) memenangi 89 kerusi pada PRU-13 dengan 38 daripadanya dimenangi DAP. Namun, dengan penyertaan PPBM, gabungan itu menang 113 kerusi Parlimen dalam kempen 2018.

Walaupun sokongan orang Melayu kepada PH membantu parti-parti komponennya bersaing di kawasan-kawasan ramai pengundi Melayu, ia tidak dapat menembusi sepenuhnya nusa teras Melayu, dengan PPBM hanya menang 13 kerusi.

Sementara itu, Mahathir berkata mahu bekerjasama dengan Anwar Ibrahim, tetapi ketua pembangkang itu menolak senua cadangannya, walaupun DAP dan Amanah menunjukkan minat.

“Apa yang saya lakukan padanya? Saya yang membebaskannya (dari penjara), malah melepaskan jawatan walaupun belum tiba masanya.

“Saya tidak menghalangnya, saya mahu bekerjasama dengannya. Saya beritahu: ‘Baiklah, jika anda tidak sukakan saya, beri tempoh enam bulan kerana tanpa sokongan Melayu, pembangkang tidak boleh menang.’”

Kerajaan PH tumbang selepas hanya 22 bulan pada awal 2020 selepas Mahathir meletak jawatan perdana menteri, yang membawa kepada PPBM keluar daripada gabungan itu, selain beberapa ahli politik berhijrah ke parti lain.

Mahathir akhirnya disingkirkan dari parti itu sebelum membentuk Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang).

Mahathir berkata, Anwar mesti dapatkan sokongan secukupnya terlebih dahulu jika mahu menjadi perdana menteri.

“Namun lihatlah pada rekod, berapa kali beliau dakwa ada sokongan? Sebaliknya, beliau tidak mempunyai sokongan,” kata Mahathir.

Beliau berkata, walaupun Anwar mendakwa mempunyai bilangan mencukupi untuk membentuk kerajaan pada September, Ahli Parlimen Port Dickson itu jelas berkata tidak akan menerimanya.

Desas-desus mengenai gabungan parti pembangkang yang besar kembali diperkatakan sejak beberapa minggu ini.

Amanah menyeru suatu pakatan yang menggabungkan semua pembangkang, manakala Pemuda PKR Selangor terbuka membincangkan kemungkinan itu, dengan syarat tidak termasuk Mahathir.

Anak Mahathir, Mukhriz, yang juga presiden penaja Pejuang, pada Selasa berkata ahli politik muda patut ditampilkan pada pilihan raya umum akan datang, bukannya bekas perdana menteri berusia 95 tahun itu.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/12/31/tanpa-saya-ph-takkan-dapat-sokongan-melayu-kata-dr-m/

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...