Isnin, 4 Januari 2021

143 bahagian Umno tolak kerjasama dengan Bersatu pada PRU15 - Zahid Hamidi

 Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi hari ini menyatakan bahawa 143 dari 191 bahagian Umno (74.8 peratus) mengusulkan untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pimpinan Muhyiddin pada PRU15.

Menurut laporan FMT, Zahid mendakwa bahawa maklum balas itu dikumpulkan melalui kumpulan WhatsApp yang dianggotai semua pemimpin bahagian.Katanya, perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno Rabu ini.

"Saya berharap keputusan yang akan dibuat nanti diterima sebagai keputusan parti kerana jika satu keputusan sudah dibuat, maka semua harus akur dan diikuti," katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Semalam, Umno Johor menyatakan kesediaan mereka untuk memberi laluan kepada Muhyiddin mempertahankan kerusi Parlimen Pagoh.

Keputusan itu bagaimanapun ditentang oleh Umno bahagian itu sendiri.

Sementara itu, pemimpin parti dari Melaka, Perak, Kelantan, dan Pahang, menyatakan hasrat untuk merebut kembali kerusi yang dipegang anggota Parlimen yang telah berpaling tadah kepada Bersatu.

Zahid hari ini menegaskan pendirian itu dengan mengatakan MT telah memutuskan untuk mempertahankan semua kerusi yang dimenangi pada 2018.

Dalam pada itu, Umno Putrajaya pula menyuarakan pendirian berbeza, iaitu menyokong kepimpinan Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Ketuanya Tengku Adnan Tengku Mansor juga berharap hubungan Umno dan Bersatu dapat diperbaiki.

Baca selanjutnya https://www.malaysiakini.com/news/557472

Tiada ulasan:

Catat Komen

Terbaru! DAP namakan Adly calon Ketua Menteri Melaka

 Nama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Katil, Adly Zahari diumumkan akan kembali menjawat jawatan Ketua Menteri Melaka seandainya Pak...