Sabtu, 23 Januari 2021

MKN tak sepatutnya longgar sekatan pada Dis lalu, kata MP Bangi

 Anggota Parlimen Bangi Ong Kian Ming berkata, Majlis Keselamatan Negara (MKN) gagal memerangi Covid-19 kerana melonggarkan syarat kebenaran rentas negeri pada Dis tahun lalu ketika kadar “peratus positif” melebihi 5 peratus.

Jelasnya, kerajaan sepatutnya hanya boleh melonggarkan perintah kawalan pergerakan (PKP) sekiranya kadar itu kurang daripada 5 peratus.Merujuk laporan yang menyatakan kadar “peratus positif” di Malaysia melebihi 5 peratus sejak 6 Nov tahun lalu, Ong berkata, MKN membuat kesilapan dengan melonggarkan kebenaran rentas negeri di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

Bekas timbalan menteri itu juga menambah, tidak mustahil kes harian Covid-19 di Malaysia akan mencapai 8,000 pada suatu masa nanti jika melihat keadaan yang berlaku kini.

“Pada 18 Jan 2020, saya menerbitkan senarai 10 soalan berkaitan Covid-19 yang ditujukan kepada Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham (Abdullah).

“Salah satu soalan yang saya ajukan ialah, adakah dia akan menerbitkan nilai Rt mengikut negeri supaya orang ramai dapat mengetahui trend Covid-19 yang diramalkan untuk setiap negeri dan bagaimana nilai Rt dapat digunakan untuk menentukan tarikh PKP akan dihentikan bagi setiap negeri.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Noor Hisham kerana menerbitkan nilai Rt terkini mengikut negeri semalam, pada 21 Jan 2020.

"Ramalan terkini menunjukkan bahawa jumlah Covid-19 harian mungkin mencecah 8,000 kes pada akhir bulan Mac 2021 jika nilai Rt kekal pada tahap 1.1 untuk seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

https://www.malaysiakini.com/news/560136

Tiada ulasan:

Catat Komen

Berdentum!! Musa Hitam bongkar yang Anwar Ibrahim sepatutnya sudah jadi Perdana Menteri...

 Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam berpendapat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya sudah menjadi Perdana Men...