Sabtu, 23 Januari 2021

Najib 'tarbi' kerajaan PN kerana tidak mampu menjaga warganya sendiri yang jatuh sakit

 

Memang itulah yang terjadi, mengapa Najib kritik lantang dengan kerajaan PN sekarang ini? Puncanya kerna mereka cara mereka menyelesaikan pendemik pada gelombang ke-3 ini sangatlah gagal.

Mengapa gagal? Ini kerana mudah sahaja nak difahamkan, kerana dalam PN pemimpinnya agak lembab kerana tidak bertindak mengikut keadaan yang terkawal dan tidak terkawal.

Dalam status terbaru DS Najib di Facebooknya, Najib agak terkesan kerana ada pesakit Covid yang membunuh diri kerana tertekan. 

Berita ini amat menyedihkan dan mengundang kemarahan ramai.

Kenapa seorang pesakit Covid yang mengadu kesakitan dan bergejala tidak diberi tempat di fasiliti rawatan kerajaan?

Sehingga mangsa yang dalam keadaan positif Covid dan berpeluang menjangkiti orang lain perlu pergi ke bank untuk mengeluarkan duit RM40,000 untuk menjalani rawatan Covid di hospital swasta.

Sebuah kerajaan yang tidak mampu menjaga warga sendiri yang jatuh sakit adalah sebuah kerajaan yang gagal segagalnya.

Saya faham jumlah kes aktif Covid sudah melepasi kapasiti sistem kesihatan dan saya telah banyak memberi amaran bahawa ini bakal berlaku pada bulan November dan bulan Disember apabila kerajaan tiba-tiba tarik balik PKPB, tarik balik sekatan rentas negeri, lancarkan kempen pelancongan domestik dan melonggarkan SOP Covid.

Sebab itu, saya saran kerajaan untuk lebih berinovasi untuk mencari jalan bagi menambah kapasiti pusat rawatan kes berisiko rendah agar pesakit yang positif Covid tidak diperlu rawat serta kuarantin kendiri di rumah atau perlu menghabiskan segala simpanan mereka untuk rawatan hospital swasta yang mahal.

Kita ada banyak hotel-hotel yang sudah berhenti operasi sejak pandemik bermula. Kita juga ada banyak kem-kem PLKN yang tidak lagi terpakai.

Kenapa tempat-tempat ini tidak boleh dipulihkan oleh kerajaan untuk menjadi pusat kuarantin dan rawatan berisiko rendah dalam masa yang singkat?

https://www.facebook.com/157851205951/posts/10157639491295952/

Tiada ulasan:

Catat Komen

PRU15 boleh memudaratkan, kata Hamzah

 PETALING JAYA: Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainudin berkata, desakan pembangkang supaya kerajaan mengadakan pilihan raya umum ketika situ...