Ahad, 31 Januari 2021

Yang di-Pertuan Agong mahu lantik Dr. Wan Azizah Perdana Menteri interim?

 KUALA LUMPUR – Nama Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail disebut oleh Istana Negara sebagai calon Perdana Menteri interim menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang meletakkan jawatan itu pada 24 Februari tahun lalu.

Bagaimanapun, Yang di-Pertuan Agong tidak dapat berbuat demikian kerana Dr. Mahathir mahukan beliau dilantik sebagai Perdana Menteri interim itu.

Demikian pendedahan yang dibuat oleh bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas dalam buku terbaharunya, “My Story: Justice in the Wilderness” terbitan SIRD yang mula berada di pasaran semalam.Tulis Tommy lagi, Yang di-Pertuan Agong meminta Dr. Mahathir supaya kekal menjadi Perdana Menteri, tetapi beliau bertegas mahu meletakkan jawatan yang menyebabkan baginda tiada pilihan lain selain menerima peletakan jawatan tersebut.

“Berikutan itu Yang di-Pertuan Agong mahu melantik Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri interim, tetapi Yang di-Pertuan Agong tidak dapat berbuat demikian kerana Tun Dr Mahathir mahukan beliau sendiri dilantik sebagai Perdana Menteri interim tersebut.

“Paling menarik, Dr. Mahathir mendakwa mempunyai sokongan sebulat suara daripada 222 Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri,” jelas kandungan buku itu.

Dalam pendedahan itu, Tommy menyatakan dengan jelas peranan Yang di-Pertuan Agong di dalam tempoh peralihan kuasa dari kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) ke pembentukan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beliau menulis, akibat tindakan Dr. Mahathir itu, Kabinet PH terbubar secara automatik menyebabkan 50 menteri dan timbalan menteri kehilangan jawatan.

Tommy turut mendedahkan pertemuannya dengan Dr. Mahathir pada 25 Februari 2020 yang menyebut, selain mempunyai sokongan sebulat suara 222 Ahli Parlimen, beliau akan mempunyai kuasa penuh dalam Kerajaan Perpaduan nanti.

Dalam pertemuan itu juga, Tommy menyatakan, Dr. Mahathir disebut sebagai berkata, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng tidak akan menjadi sebahagian daripada Kabinet Kerajaan Perpaduan yang akan dipimpinnya.

Selain itu, Tommy turut menjelaskan, Dr. Mahathir terpaksa memecatnya sebagai Peguam Negara untuk memenuhi syarat UMNO dan Pas.

Lebih penting lagi, ujar Tommy, ini juga adalah bukti jelas bagaimana Dr. Mahathir telah mengkhianati rakannya dalam PH, khususnya Anwar, Dr. Wan Azizah dan Guan Eng. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2021/01/31/yang-di-pertuan-agong-mahu-lantik-dr-wan-azizah-perdana-menteri-interim/

Tiada ulasan:

Catat Komen

Berdentum!! Musa Hitam bongkar yang Anwar Ibrahim sepatutnya sudah jadi Perdana Menteri...

 Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam berpendapat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya sudah menjadi Perdana Men...