Isnin, 11 Januari 2021

[Hangat] Ismail Sabri atau Hishammuddin jadi TPM?

 SHAH ALAM – Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan akan memilih sama ada Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atau Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Bagi mencapai kata sepakat, Ismail Sabri dan Hishammuddin dibenarkan mengadakan perbincangan terlebih dahulu sebelum menyerahkan kepada Muhyiddin membuat keputusan muktamad.Sumber daripada UMNO ketika memberitahu Sin Chew Daily berkata, calon Timbalan Perdana Menteri berkenaan perlu mempunyai kewibawaan untuk menyelesaikan persengketaan yang wujud dalam UMNO agar dapat menjamin kestabilan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Menurut sumber itu, Muhyiddin tetap berpendirian untuk memberikan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada UMNO, tetapi Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sendiri dikatakan ingin mengisi jawatan tersebut.

“Namun disebabkan Ahmad Zahid masih terbabit dengan kes mahkamah, Perdana Menteri berhasrat agar UMNO dapat memilih calon lain yang lebih sesuai dan berkelayakan,” kata sumber itu lagi.

Dalam UMNO, Ismail Sabri yang juga Menteri Kanan (Pertahanan) memegang jawatan penting iaitu sebagai Naib Presiden dan itu memberikan kelebihan kepada beliau.

“Selain itu, Ismail Sabri berada dalam kem Ahmad Zahid dan Datuk Seri Najib Tun Razak. Jika Ismail Sabri dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri biarpun ‘melangkaui’ kedudukan Ahmad Zahid, kemungkinan sentimen rasa tidak puas hati dalam kalangan parti dapat dikurangkan,” jelas sumber itu lagi.

Bagaimanapun, kata sumber itu, sekiranya mempunyai pilihan, Muhyiddin dipercayai lebih cenderung memilih Hishammuddin sebagai timbalannya.

“Sejak kebelakangan ini, Hishammuddin telah menunjukkan beberapa tindakannya yang mampu memberikan kelebihan kepada beliau.

“Kenyataan beliau yang ingin meletakkan jawatan sebagai menteri sebelum Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO berlangsung dan menghadap Sultan Johor baru-baru ini meningkatkan lagi peluang untuk beliau mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri.

“Satu lagi kelebihan kepada Hishammuddin ialah hubungannya yang akrab dengan kerabat diraja Arab Saudi dan Negara China,” katanya.

Difahamkan, Ismail Sabri dan Hishammuddin masih mengadakan perbincangan dan masih gagal mencapai kata persetujuan dalam masa terdekat.

Dalam pada itu, sumber berkenaan turut menafikan berita yang ditular dalam media sosial kononnya kesihatan Muhyiddin semakin merosot dan akan menerima rawatan di Singapura.

“Berita kononnya Muhyiddin akan melantik Hishammuddin sebagai Timbalan Perdana Menteri semasa Muhyiddin di Singapura adalah tidak benar sama sekali.

“Kesihatan Muhyiddin masih baik dan beliau masih mampu menumpukan tugasnya terhadap bencana banjir, masalah penularan Covid-19 dan menerima dengan tenang tekanan politik yang dihadapinya,” katanya kepada Sin Chew Daily.

https://www.sinarharian.com.my/article/118486/BERITA/Nasional/Ismail-Sabri-atau-Hishammuddin-jadi-TPM?fbclid=IwAR1xFCHx68Vqxw-6E7CGkeuFo8TH_N8D7KHcUa4ZgeIl_qrNSJbPtz-Qw-g

Muhyddin telah hilang majoriti, perlu segera mengadap Agong kata MP PKR

 Perdana Menteri Muhyiddin Yassin perlu mematuhi Perlembagaan Persekutuan dengan mengadap Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah susulan hilangnya majoriti sokongan di Dewan Rakyat, kata Ahli Parlimen PKR Hassan Karim.

Ia susulan pengumuman Pengerusi Umno Kelantan merangkap Ahli Parlimen Ahmad Jazlan Yaakub yang menarik balik sokongannya terhadap Muhyiddin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN), semalam."Agong melantik Muhyiddin sebagai perdana menteri berdasarkan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan iaitu bahawa pada hemat Baginda, dia mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

"Kini Ahli Parlimen Machang telah menarik balik sokongan. Dalam keadaan ini, elok kita rujuk kepada Perlembagaan Persekutuan sekali lagi. Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan menyatakan seperti berikut:

“ 'Jika perdana menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, maka perdana menteri hendaklah meletakkan jawatan jemaah menteri melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Agong',” kata Hassan dalam kenyataan hari ini.

Katanya lagi, peruntukan itu begitu jelas dan Muhyiddin perlu mematuhinya sebarapa segera.

"Muhyiddin semasa mengangkat sumpah sebagai perdana menteri berikrar akan mempertahankan Perlembagaan. Inilah masanya untuk membuktikan ikrar dan sumpah jawatan tersebut," katanya lagi.

Pengumuman Ahmad Jazlan beberapa hari setelah dia meletakkan jawatan pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB). Ia menjadikan sokongan yang dimiliki Muhyiddin kini berkurang kepada 110 daripada 220 ahli Parlimen.

Terdahulu Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah juga menyatakan pendirian tidak menyokong Muhyiddin, walaupun belum pernah menzahirkannya melalui mana-mana undian di Dewan Rakyat.

Untuk rekod secara keseluruhan Dewan Rakyat memiliki 222 kerusi. Bagaimanapun dua daripadanya kosong disebabkan kematian wakil penyandangnya iaitu Liew Vui Keong (Batu Sapi) dan Hasbullah Osman (Grik).

Hassan turut membangkitkan tindakan Muhyiddin yang menurutnya mengelak pembentangan usul tidak percaya dan juga usul percaya terhadapnya sepanjang menjadi perdana menteri.

"Perkara paling hampir yang boleh ditafsirkan sebagai undi percaya kepada Muhyiddin ialah pengundian untuk Belanjawan 2021. Undi paling tinggi yang menyokong belanjawan diperolehi pada 15 Disember semasa belah bagi bacaan ketiga.

"Kerajaan PN mendapat 111 undi manakala pembangkang mendapat 108 undi. 111 undi yang diperolehi ketika itu adalah termasuk sokongan Ahmad Jazlan," katanya lagi.

Baca selanjutnya https://www.malaysiakini.com/news/558322

Biar PH berkuasa semula dan tubuhkan kerajaan perpaduan baru yang stabil, kata Mahfuz

PETALING JAYA: Pakatan Harapan patut dibenarkan menubuhkan kerajaan perpaduan baru dengan menjemput parti lain dalam gabungan baru, kata naib presiden Amanah Mahfuz Omar.

Mahfuz berkata, partinya menolak cadangan untuk mengadakan pilihan raya mengejut, sebaliknya menganggap kerajaan stabil diperlukan untuk menyelesaikan masalah negara seperti krisis Covid-19, lapor Sinar Harian.

Menurutnya, kerajaan sedia ada pimpinan presiden PPBM Muhyiddin Yassin satu kegagalan, dan hilang sokongan seperti dilihat dalam pengumuman Ahli Parlimen Machang Ahmad Jazlan Yaakub Sabtu lalu bahawa beliau tidak lagi menyokong Muhyiddin sebagai perdana menteri.Pengumuman Ahmad Jazlan itu berkemungkinan mengurangkan majoriti tipis Perikatan Nasional di Dewan Rakyat.

” Tiada jalan keluar untuk selesaikan krisis politik ini selain Muhyiddin melepaskan jawatan,” Mahfuz dipetik berkata.

Peletakan jawatan Muhyiddin akan membolehkan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah melantik perdana menteri baru dalam kalangan ahli Parlimen berdasarkan pengumuman ketua pembangkang, Anwar Ibrahim bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen.

“Kita perlukan kerajaan yang kukuh, tidak boleh lagi perbezaan tipis dengan dua atau tiga kerusi,” katanya.

Keabsahan Muhyiddin sebagai perdana menteri turut dipertikaikan pada November lalu oleh ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, yang juga tidak hadir ketika undian belanjawan 2021.

Sejak itu, lebih daripada tiga perempat bahagian Umno menolak bekerjasama dengan PPBM pimpinan Muhyiddin.

Bulan lalu, presiden Amanah Mohamed Sabu berkata, parti pembangkang patut membentuk gabungan baru untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/01/10/biar-ph-tubuhkan-kerajaan-perpaduan-baru-yang-stabil-kata-mahfuz/

[Hot!] Jangan anggap PN kerajaan yang lemah – Razali

 KUALA LUMPUR – Jangan menganggap Perikatan Nasional (PN) sebagai satu kerajaan yang lemah atau tidak berwibawa. Ini kerana kerajaan PN tela...