Ahad, 31 Januari 2021

Muhyiddin kekal dapat sokongan majoriti rakyat - Harakahdaily

 KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kekal berada dalam sokongan majoriti rakyat Malaysia sebagaimana kajian terbaharu yang dikeluarkan oleh badan penyelidikan QGenAnalysts (QGA), semalam.

Dapatan utama itu menunjukkan, Muhyiddin masih menjadi pemimpin utama pilihan rakyat meliputi pelbagai kaum, peringkat umur dan juga kategori pendapatan dari zon Pantai Timur pinggir bandar yang juga Kawasan campuran.Ini selari dapatan sama kajian Analisis Persepsi Kepimpinan Semasa Di Malaysia di kawasan bandar bermajoriti Melayu, di mana Perikatan Nasional diterima 82 peratus rakyat sebagai gabungan paling dipercayai pada Ogos lalu.

Diikuti kajian sama pada September di kawasan luar bandar juga bermajoriti Melayu dengan sokongan lebih tinggi apabila 94 peratus rakyat memihak kepada Perikatan Nasional, malah mahu terus kekal hingga akhir penggal.

Manakala di pinggir bandar berpenduduk seimbang Melayu dan bukan Melayu, kajian sama pada Oktober merekodkan 56.02 peratus rakyat meyakini gabungan Perikatan Nasional berbanding hanya 22.41 peratus kepada Pakatan Harapan.

Terdahulu, QGA telah menunjukkan kecenderungan dan peralihan sokongan rakyat Malaysia kepada agenda baharu untuk Malaysia dicetuskan dari Muafakat Nasional yang dimeterai PAS dan Umno pada kajian diumumkan Februari tahun lalu.

Pilihan ke atas Muhyiddin dalam kajian terkini QGA itu merekodkan jumlah sebanyak 58 peratus, diikuti Dato’ Seri Abdul Hadi Awang (19%) dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim (11%), sementara Dato’ Sri Mohd Najib Abdul Razak (6%) dan lain-lain (6%).

Manakala pilihan berdasar kaum, Muhyiddin menjadi pilihan Melayu (63%), Cina (51%) dan India (67%), diikuti Abdul Hadi menjadi pilihan 29 peratus Melayu, manakala Anwar menerima pilihan dari Cina (29%) dan India (24%).

Secara pecahan usia juga kajian mendapati empat pecahan umur iaitu 20 hingga 30 dan 31 hingga 40, serta 41 hingga 50 dan 51 ke atas, semua majoriti memilih Muhyiddin Yassin diikuti Abdul Hadi Awang dan Anwar Ibrahim.

Pilihan rakyat menurut kumpulan pendapatan isi rumah pula merekodkan B40 dan M40 konsisten memilih Muhyiddin diikuti Abdul Hadi dan Anwar, namun T40 memilih Najib selepas Muhyiddin, tetapi masih berjurang jauh.

Kajian QGA ini juga mendapati faktor banteras rasuah dan salah guna kuasa mempengaruhi rakyat dalam memilih sesebuah parti atau gabungan bersama faktor-faktor lain antaranya mengutamakan pemulihan ekonomi negara.

Juga mempertahankan keluhuran Perlembagaan Persekutuan dan memperjuangkan agama serta mengutamakan keharmonian masyarakat majmuk; baik mengikut pecahan kaum, umur mahupun kumpulan pendapatan isi rumah.

Di bawah kajian dan pecahan sama menunjukkan penolakan ke atas parti atau gabungan politik pula adalah atas faktor disabitkan dengan isu rasuah; mengganggu kedudukan Islam, Melayu dan Bumiputera.

Juga membangkitkan sentimen perkauman; gagal menunaikan manifesto; dan juga tiada hala tuju jelas, sebaliknya ciri pemimpin pilihan adalah mesra rakyat; berintegriti; berpengalaman luas; berwibawa; dan beragama.

Kajian kali ini juga dalam mendapatkan pandangan mengenai logo sesuai digunakan gabungan parti politik menunjukkan 55.95 peratus tidak pasti, 28.61 peratus memilih logo gabungan PN, MN dan PH, manakala 15.44 peratus mahu logo parti masing-masing dikekalkan. – HARAKAHDAILY 30/1/2021

https://harakahdaily.net/index.php/2021/01/30/muhyiddin-kekal-dapat-sokongan-majoriti-rakyat/

Muhyiddin perlu pecat Azmin kerana gagal urus ekonomi, kata Pemuda PKR Sabah

 KOTA KINABALU: Ketua Penerangan Pemuda PKR Sabah, Razeef Rakimin berkata, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin perlu memecat Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mohamed Azmin Ali kerana gagal menjalankan tugasnya dengan baik sebagai menteri.

Selain itu katanya, Muhyiddin perlu menggantikan Azmin dengan seseorang yang lebih mementingkan ekonomi negara berbanding agenda peribadi.”Saya melihat hanya ada dua cara bagaimana kerajaan Perikatan Nasional (PN) boleh melonjakkan sedikit ekonomi negara, iaitu sama ada Azmin meletak jawatan selepas gagal selaku menteri kanan (Ekonomi) atau Muhyiddin memecat beliau dan menggantikannya dengan seseorang yang lebih mementingkan ekonomi negara berbanding agenda peribadi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Razeef berkata, kegagalan Azmin menangani krisis ekonomi negara susulan penularan wabak Covid-19 jelas membuktikan beliau tidak mampu dan layak memegang jawatan menteri berkaitan ekonomi.

”Dalam situasi paling teruk dihadapi oleh Muhyiddin bagi mempertahankan kerajaan PN yang hilang majoriti sekali gus berdepan cabaran pandemik Covid-19, beliau dibantu oleh Azmin yang sememangnya gagal.

“Ini menjadikan pentadbiran Muhyiddin dilihat semakin teruk, bukan sahaja di mata rakyat ,malah di mata pelabur dari luar negara.

”Baru-baru ini Pemuda Umno melalui ketuanya mendesak Azmin untuk tampil menjelaskan tindakan segera yang diambil kerajaan bagi menangani kejatuhan terus pelaburan langsung asing (FDI) negara selepas merosot sehingga 68% iaitu jauh lebih teruk berbanding negara Asean lain.

”Banyak negara di dunia yang menghadapi krisis Covid-19 yang jauh lebih teruk daripada Malaysia, namun berjaya menghadapi krisis ekonomi dengan baik.

“Malah ia tidak menghilangkan keyakinan pelabur untuk melabur di negara berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, pelabur tidak yakin dengan kemampuan ekonomi negara, lebih-lebih lagi dengan kerajaan yang tidak kukuh kerana memerintah tanpa majoriti.

Katanya, pelabur hilang keyakinan sejak PN merampas kuasa dan kerajaan dalam mengurus ekonomi dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) menyebabkan mereka menarik “hand brake” daripada melabur di negara ini.

”Ini jelas membuktikan Azmin tidak layak memegang jawatan menteri, apatah lagi berkaitan ekonomi.

”Beliau dilihat tidak mampu membawa pelaburan, apatah lagi mencari inisiatif bagi membangunkan ekonomi negara,” katanya.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/01/31/muhyiddin-perlu-pecat-azmin-kerana-gagal-urus-ekonomi-kata-pemuda-pkr-sabah/

Yang di-Pertuan Agong mahu lantik Dr. Wan Azizah Perdana Menteri interim?

 KUALA LUMPUR – Nama Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail disebut oleh Istana Negara sebagai calon Perdana Menteri interim menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang meletakkan jawatan itu pada 24 Februari tahun lalu.

Bagaimanapun, Yang di-Pertuan Agong tidak dapat berbuat demikian kerana Dr. Mahathir mahukan beliau dilantik sebagai Perdana Menteri interim itu.

Demikian pendedahan yang dibuat oleh bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas dalam buku terbaharunya, “My Story: Justice in the Wilderness” terbitan SIRD yang mula berada di pasaran semalam.Tulis Tommy lagi, Yang di-Pertuan Agong meminta Dr. Mahathir supaya kekal menjadi Perdana Menteri, tetapi beliau bertegas mahu meletakkan jawatan yang menyebabkan baginda tiada pilihan lain selain menerima peletakan jawatan tersebut.

“Berikutan itu Yang di-Pertuan Agong mahu melantik Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri interim, tetapi Yang di-Pertuan Agong tidak dapat berbuat demikian kerana Tun Dr Mahathir mahukan beliau sendiri dilantik sebagai Perdana Menteri interim tersebut.

“Paling menarik, Dr. Mahathir mendakwa mempunyai sokongan sebulat suara daripada 222 Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri,” jelas kandungan buku itu.

Dalam pendedahan itu, Tommy menyatakan dengan jelas peranan Yang di-Pertuan Agong di dalam tempoh peralihan kuasa dari kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH) ke pembentukan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beliau menulis, akibat tindakan Dr. Mahathir itu, Kabinet PH terbubar secara automatik menyebabkan 50 menteri dan timbalan menteri kehilangan jawatan.

Tommy turut mendedahkan pertemuannya dengan Dr. Mahathir pada 25 Februari 2020 yang menyebut, selain mempunyai sokongan sebulat suara 222 Ahli Parlimen, beliau akan mempunyai kuasa penuh dalam Kerajaan Perpaduan nanti.

Dalam pertemuan itu juga, Tommy menyatakan, Dr. Mahathir disebut sebagai berkata, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng tidak akan menjadi sebahagian daripada Kabinet Kerajaan Perpaduan yang akan dipimpinnya.

Selain itu, Tommy turut menjelaskan, Dr. Mahathir terpaksa memecatnya sebagai Peguam Negara untuk memenuhi syarat UMNO dan Pas.

Lebih penting lagi, ujar Tommy, ini juga adalah bukti jelas bagaimana Dr. Mahathir telah mengkhianati rakannya dalam PH, khususnya Anwar, Dr. Wan Azizah dan Guan Eng. – MalaysiaGazette

https://malaysiagazette.com/2021/01/31/yang-di-pertuan-agong-mahu-lantik-dr-wan-azizah-perdana-menteri-interim/

Malu! Sekali video Timbalan Menteri tertidur masuk berita Turki tu...

 Rakaman video yang menunjukkan Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Eddin Syazlee Shith tertidur ketika di satu majlis konvokesyen baru-ba...